Luštěniny/ Recenze

20. prosince 2017 v 17:57 | Kessi |  Recenze
LuštěninyRok vydání: 2017
Počet stran: 176
Nakladatelství: Metafora
Cena: 303 kč
K zakoupení: ZDE
Anotace:
Kuchařka plná snadných a lákavých receptů s čočkou, cizrnou, fazolemi, hráškem a dalšími, méně obvyklými, druhy luštěnin.

Současné trendy ve vaření znovu objevují zdánlivě obyčejné a často neprávem opomíjené luštěniny. Není divu, s jejich pomocí uvaříte takřka cokoliv - nejen hlavní jídla, ale i předkrmy, polévky nebo skvělé dezerty.
Pokud luštěniny zařadíte do svého jídelníčku, jistě nebudete litovat, ve své nenápadnosti totiž skrývají mnoho výhod.

Jsou:
  • levné
  • bezlepkové
  • ideální pro udržení optimální váhy
  • skvělým zdrojem bílkovin, složených sacharidů a vlákniny
  • bohaté na antioxidanty, minerály a kyselinu listovou
Autorka na úvod představuje různé druhy luštěnin i ideální způsob jejich přípravy. Kuchařka je dále přehledně rozdělena do šesti kapitol podle barvy luštěnin: bílé - černé - zelené - žluté - červené - hnědé. Najdete mezi nimi klasické známé druhy jako hrášek, čočku či cizrnu, ale i exotické luskoviny jako fazolky edamame, adzuki či mungo nebo třeba černou čočku beluga.

Obohaťte si jídelníček o množství barev i chutí!


Názor na obálku:
Obálka se mi moc líbí. Mám ráda texturu dřeva a vždy mě na knize zaujme. Obálka obsahuje i ukázky fazolí, o čemž kniha pojednává, a proto je pro knihu ta pravá a správně navržená. Nápis je jednoduše bílý, což je dobře, jelikož by byla jinak obálka přeplácaná. Vše do sebe hezky zapadá a knížce tento cover jen lichotí!

O knize:
Jako první mě zaujala velikost knihy. Je totiž opravdu veliká, na rozdíl od jiných knih co mi chodí. Čeho jsem si všimla jako první věci po jejím otevření, je to, že je opravdu dobře přehledná.
Pokud mi na knize něco vadí, je to právě nepřehlednost s tunou dlouhého textu a bez ilustrací (pokud se k dané knize hodí). Tato kuchařka mě opravdu potěšila, protože obsahuje nespočet obrázků.
Na začátku knihy najdete informace o luštěninách a dozvíte se něco o všech druzích. Máte u toho i obrázky, tudíž přesně víte, jak jaký druh vypadá.
Kuchařka je rozdělena do částí, které mají vždy nadpis podle barev luštěnin. Najdete kapitoly s názvy jako bílé, černé, zelené, žluté červené apod.
Co je ještě skvělé je to, že na každé straně u okraje stránky je půlkruh, který má barvu podle daných luštěnin. Proto nemusíte prohledávat celou knihu, ale vidíte kam budete listovat ještě dřív, než knihu otevřete.
Co se týká receptů, tak mám smíšené pocity. Obrázky většinou vypadají dobře a určitě bych vše ochutala, ale také vím, že by mi více jak 50% věcí nechutnalo.
Recepty se mi často zdají jako takové ty moderní vynálezy dnešních vegetariánů a veganů- i když jsou některé i s masem. Recepty totiž obsahují opravdu dost zvláštní kombinace chutí a přísad, které se mi k sobě zrovna moc nehodí. A jelikož jsem složitý člověk co nejí hodně zeleniny (cuketu, rajčata,lilek, brokolici, celer, dýni atd...) ani dalších přísad (houby, ryby, cizrna, kuskus), tak je můj výběr docela zůžený. Co se mě týká, tak mám nejraději jednoduchý guláš z červených fazolí.

Vypíšu Vám pár názvů, které mi přijdou opravdu zvláštní a vím, že by mi jídlo nechutnalo:
  • dýně zapečená s kokosem, koriandrem a čočkou
  • hummus z červené řepy, podmáslí a kopru
  • měkká polenta s houbami, vignou čínskou a špenátem
  • zapečené lilky s čočkou puy a uzenou majonézou
A naopak tyto názvy a recepty mě zaujaly a ráda bych je vyzkoušela:
  • křupavá cizrna s kokosovou a vanilkovou příchutí v bílé čokoládě
  • sladký jablečno-cizrnový koláč
  • krokety z batátů a červené čočky
  • chilli con carne (známé)
  • žitné sušenky a čokoládou a adzuki
  • čokoládovo-mandlový dort z fazolového těsta
Určitě jste si všimli, že mé oblíbené recepty jsou většinou sladké. Je to způsobeno tím, že prostě nemám moc ráda pečenou, dušenou, smaženou ani jinak upravenou zeleninu. Tyto recepty mě opravdu lákají a zajímalo by mě jak chutná dort z fazolí nebo cizrna v čokoládě a další...
Je to opravdu exotická kuchařka a já na spoustu receptů nejsem ještě připravená, ale určitě jich několik vyzkouším. Mnoho přísad vůbec neznám. Pokud žijete ve velkém městě, máte výhodu, že určitě najdete obchody, kde prodávají i neobvyklé přísady. A pokud máte smůlu jako já, buď si někam musíte zajet, nebo přísady objednat přes internet.

Hodnocení:
To, že mnoho věcí nejím není chyba kuchařky, a proto jí to nemohu dávat za zlé. Celkově se mi kniha opravdu líbí. Jak uspořádaností, vzhledově tak i obsahově. Doporučuji všem, co rádi vaří a zkouší něco nového! Dávám jí 9/10 bodů!

Za recenzní výtisk této knihy děkuji nakladatelství Metafora!

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Shadow Shadow | Web | 22. prosince 2017 v 21:43 | Reagovat

Tak v tom se nevyznám
Spřátelíš blog?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama